Wielka hiszpańska debata śniadaniowa: najpierw położyć oliwę czy najpierw położyć pomidora na chleb?

Prosta właściwość matematyki mówi nam, że kolejność czynników nie zmienia produktu, ale ta zasada, której sformułowanie przypisuje się Pitagorasowi, nigdy nie sprawdza się w gastronomii. Tym bardziej, gdy wkraczamy na teren zwyczajów regionalnych, które zawsze budzą kontrowersje.

Jest to przypadek specjalny, który można określić mianem wielkiej hiszpańskiej debaty śniadaniowej: czy najpierw położyć oliwę, czy najpierw położyć pomidora na chleb?

Mimo że ludzie są omylni wszędzie, zwyczaj ten wydaje się mieć regionalny rozkład. W Katalonii i Aragonii pomidor jest zawsze umieszczany przed oliwą, zwyczaj ten, w większości, rozprzestrzenił się na większą część Hiszpanii. Tylko w Andaluzji, i to nie we wszystkich prowincjach, są oni zagorzałymi zwolennikami dodawania oleju przed pomidorem.

Czy istnieje jakiś kulinarny powód, czy jest to tylko kwestia zwyczaju?

Chleb z pomidorem

W Katalonii, słynny pa amb tomàquet (chleb z pomidorem) ma pewne “święte zasady”, które są zapisane nawet przez oficjalne organy państwowe: pomidor jest nacierany na chleb, a następnie dodawana jest do niego oliwa.

W Katalonii i sąsiadującej Aragonii, prawo jest bardzo restrykcyjne. Jeśli dodasz olej wcześniej niż pomidory, możesz zostać nawet wydziedziczony. Tam bardzo mocno kochają pomidory.

Jednak, choć chleb z pomidorem jest katalońskim dziedzictwem narodowym, istnieją przesłanki, by sądzić, że być może został on przywieziony przez Charnegos. Przynajmniej tak twierdzi Laura Cornejo w La Opinión de Murcia, która wyjaśnia, że to robotnicy z Murcji, którzy wyemigrowali do Barcelony i okolic w latach 20-tych ubiegłego wieku, zaczęli dodawać pomidora do czerstwego chleba, aby go zmiękczyć.

W dawnych czasach, w katalońskich domach pomidor kładziono na dwie strony chleba, a nie tylko na jedną, żeby było go więcej. Im więcej pomidora na chlebie, tym większą miał moc.

Obecnie w Murcji, a także w sporej części Hiszpanii poza Katalonią i Aragonią, bardziej lubi się rozgniatać pomidora przed dodaniem go do chleba, a następnie dodawać oliwę i sól. W tym względzie, oczywiście, również toczy się dodatkowa dyskusja na temat rozgniatania i wcierania. Taki protip: w Katalonii nie rozmawiaj z nimi o rozgniataniu pomidora, który zawsze powinien być wcierany. Ferran Adrià zorganizował nawet wystawę na ten temat w CosmoCaixa.

Jak się sprawy mają w Andaluzji?

Dodawanie oliwy przed pomidorem jest niemal wyłącznie domeną Andaluzyjczyków, najbardziej zagorzałych zwolenników polewania oliwą przed pomidorem, zwłaszcza w zachodniej części ich wspólnoty. Ich teoria głosi, że polanie olejem przed dodaniem pomidora powoduje, że chleb staje się miękki, co nie ma miejsca, gdy dodamy już pomidora.

Prawdą jest, że w Andaluzji, a zwłaszcza w Sewilli, nie istnieje kultura smarowania chleba pomidorem, więc polewa się oliwę, a następnie tarty pomidor lub emulsję pomidorową, prawie jak salmorejo.

A na zakończenie…

❤️️ Mam nadzieję, że powyższe materiały są dla Ciebie przydatne. Jeśli tak to pomyśl nad donacją na potrzeby dalszego rozwoju tej strony poprzez: https://ko-fi.com/polacos

Odwiedź nas na:

🗺 Poznaj nasze przewodniki po miastach w Hiszpanii: https://bit.ly/polacos-atrakcje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *