10 najlepszych hiszpańskich potraw

10 najlepszych hiszpańskich potraw z przepisami

Jaki jest najlepszy sposób na zwiedzanie Hiszpanii? Oczywiście zwiedzając hiszpańską kuchnię. Dzisiaj poznamy 10 najlepszych hiszpańskich potraw do wypróbowania z przepisami. Od kuszących tapas po bajeczną fabadę. Zaczynamy.

Jeśli kiedykolwiek byłeś w Hiszpanii, to wiesz, jak ważne jest jedzenie dla bogatej kultury hiszpańskiej. Na przestrzeni wieków kuchnia hiszpańska rozwinęła się w szeroką gamę wyśmienitych potraw opartych na świeżych i kolorowych składnikach ze wszystkich zakątków kraju.

Wiele osób zostało zapoznanych z hiszpańskim jedzeniem za pośrednictwem baru tapas, często zachwycając się wyborem i oferowanymi smakami. Ale hiszpańska kuchnia to o wiele więcej niż pyszne tapas. Od obfitego gulaszu po lekkie przekąski – w tym tętniącym życiem kraju każdy znajdzie coś dla siebie.

Oto 10 najlepszych hiszpańskich potraw, które pomogą Ci wprowadzić odrobinę hiszpańskiego podniecenia do Twojej kuchni, wraz z przepisami, które możesz wypróbować w domu. ¡Qué aproveche!

Lista przepisów:

  1. Croquetas
  2. Tortilla Española
  3. Gazpacho
  4. Pisto
  5. Pulpo a la gallega
  6. Fabada
  7. Paella
  8. Gambas al ajillo
  9. Patatas Bravas
  10. Leche frita
  11. Jako Bonus -> Sangria i deska serów

1. Croquetas

croquetas

Rozpoczynamy naszą listę od najlepszego klasycznego tapas – croquetas . Wiele krajów wykonuje własne wariacje krokietów, ale Hiszpanie mają do tego dar. Najlepsze z nich łączą w sobie niezapomniane iberyjskie smaki, czy to jamón (peklowana szynka), morcilla (kaszanka) czy bacalao (świeży dorsz) z sosem beszamelowym. Następnie panierowane, smażone i podawane z sosem do wyboru. Jeśli nie masz ochoty na gotowanie, większość lokalnych barów będzie serwować własne odmiany, z najlepszymi barami zwykle znajdującymi się w zaniedbanych dzielnicach, w których najmniej się tego spodziewasz.

2. Tortilla Española

Tortilla Española

Innym ulubionym przysmakiem barowym jest tortilla Española lub inaczej hiszpański omlet, którego nazwa znana jest na całym świecie. Jednak to nie tylko zwyczajne tapas. Tortillę można również zjeść jako danie główne, przekąskę na przerwę, a nawet w popularnej wśród dzieci kanapce. Aby stworzyć własną tortillę, przed dodaniem jajka musisz powoli usmażyć cebulę i ziemniaki na oliwie z oliwek. To skarmelizuje cebulę i doda omletowi dodatkowej słodyczy. Jeśli jednak masz ochotę na przygodę, dlaczego nie spróbować dodać chorizo ​​i szpinaku? Każda nowa kombinacja smaku spowoduje, że miejscowi  Hiszpanie nie pozwolą ci nazwać jej tortillą!

3. Gazpacho

Gazpacho
Czy zimna zupa może być jedną z 10 najlepszych hiszpańskich potraw? A czy jest lepszy sposób na ochłodzenie podczas upalnego hiszpańskiego lata niż chłodna miska gazpacho? Nie! Gazpacho zwykle podawane jako przystawka. To schłodzona zupa pomidorowa z pewnością ma uznanie wśród Hiszpanów. Aby to zrobić, po prostu zmiksuj trochę świeżych pomidorów, papryki, ogórków, czosnku i ziół i podawaj z pieczywem tostowym aby uzyskać niskokaloryczne danie pełne witamin. Pomysł na zjedzenie zimnej zupy pomidorowej może wydawać się nieco dziwny dla niektórych obcokrajowców, ale kiedy już zjesz tradycyjnie zrobione gazpacho w upalny letni dzień, nabierzesz ochoty na kolejną miskę! Dla odmiany dodaj trochę chleba, aby stworzyć ulubione andaluzyjskie salmorejo .

4. Pisto

Pisto

Myślisz, że ratatouille to coś, co możesz spróbować tylko we francuskiej restauracji? Technicznie rzecz ujmując nie jest to ratatouille, ale pisto jest często nazywane hiszpańską wersją klasycznej francuskiej potrawy. Zgodnie z przepisem pomidory, papryka, cukinia, cebula i czosnek są pokrojone w plasterki i pieczone z dużą ilością oliwy z oliwek, aby nadać mu klasyczny śródziemnomorski smak. Pochodzący z równin regionu La Mancha pisto może być dodatkiem, przystawką, a nawet daniem głównym. Podawaj go ze świeżą sałatką, chlebem i oczywiście lokalnym czerwonym winem, aby doświadczyć najlepszych hiszpańskich doznań.

5. Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega

Ośmiorniczki to ważny element kuchni hiszpańskiej, bez względu na to, czy jest smażona w głębokim tłuszczu i podawana jako tapas, czy przekształcana w coś bardziej wyrafinowanego. Jednym z bardziej wyszukanych dań jest pulpo a la gallega , w której połączono paprykę, sól i oliwę z oliwek, aby wydobyć z ośmiornicy najlepsze smaki. Zwykle podaje się je na pokrojonych ziemniakach jako lekki, ale rozgrzewający posiłek. Danie pochodzi z północno-zachodniej Galicji, co zdecydowanie zasługuje na uwagę miłośników owoców morza. W końcu region ten jest dobrze znany w całej Hiszpanii z wyjątkowej kuchni bogatej w owoce morza.

6. Fabada

Fabada asturiana

Myśląc o hiszpańskim jedzeniu, nie wyobrażasz sobie że w Hiszpanii istnieje zima. Jednak na Półwyspie Iberyjskim może być dość zimno, a kiedy to nastąpi, miejscowi uwielbiają skubać obfitą fabadę . Ten popularny gulasz z fasoli jest idealny, gdy temperatura spadam a zdecydowany mocny smak rozgrzewa. Do gulaszu możesz wrzucić wszystkie rodzaje pikantnych mięs, w tym chorizo , morcilla (kaszanka) i nie tylko. Tradycyjnie fabada pochodzi z regionu Asturii. Jest jednak wiele odmian regionalnych, których możesz spróbować w całej Hiszpanii.

7. Paella

Paella

Dla wielu to kolorowe danie z ryżem jest uosobieniem hiszpańskiej kuchni. Jednak wielu Hiszpanów postrzega paellę jako danie typowo serwowane w Walencji, a nie jako danie narodowe. Ale to nie powinno powstrzymywać cię przed zrobieniem własnej paelli w domu. Tradycyjne paelle często zawierają kurczaka lub królika (lub oba), ale wielu szefów kuchni dorzuca niektóre owoce morza, aby zachować świeżość potrawy. W zależności od upodobań możesz zdecydować się na kalmary, małże lub krewetki. Jeśli jednak czujesz się wyjątkowo odważny, dlaczego nie spróbować czarnej paelli? Wykorzystuje się czarny ryż barwiony atramentem z ośmiornicy lub kałamarnicy i jest świetną odmianą tradycyjnej paelli.

8. Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Hiszpanie uwielbiają owoce morza, a wiele z ich najpopularniejszych dań prezentują najlepsze smaki znalezione w morzu. Jednym z nich jest gambas al ajillo . Niezależnie od tego, czy spróbujesz go jako przystawkę, czy jako tapas wraz z wieloma innymi smakami, danie z pewnością wyróżni się z tłumu. Krewetki gotuje się w małym glinianym naczyniu wypełnionym gorącą oliwą z oliwek, pieczonym czosnkiem i małą szczyptą chili, co daje im odrobinę kopa. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem, który idealnie nadaje się do “wylizywania” całego tego pysznego sosu czosnkowego!

9. Patatas bravas

10 najlepszych hiszpańskich potraw

Chcesz przygotować pyszne tapas na swoją hiszpańską kolację? W takim razie nie szukaj dalej niż patatas bravas , danie pochodzące z Hiszpanii jest bardzo łatwe do wykonania. Ten ulubiany przez tłumy przepis składa się z pokrojonych w kostkę ziemniaków, smażonych na oleju i podawanych na ciepło z ostrym sosem. Danie jest powszechnie serwowane w restauracjach i barach w Sewilli oraz całej Hiszpanii. A jeśli masz ochotę na przygodę, zawsze możesz poeksperymentować z dodaniem wielu dodatkowych składników, takich jak chorizo, kurczak lub smażona ryba.

10. Leche frita

Leche fritaWśród 10 najlepszych hiszpańskich potraw znajdziesz również smażone mleko. Ten hiszpański przysmak – Leche frita to popularny deser w północnej Hiszpanii i zdecydowanie ulubiony wśród dzieci. Mleczny budyń otoczony jest ciepłym, chrupiącym ciastem i posypany cukrem i cynamonem. Podawany następnie z bitą śmietaną lub lodami. Innym popularnym deserem jest torrijas, hiszpańska odmiana francuskich tostów. To smaczne danie składa się z grubego białego chleba namoczonego w mieszance kremu jajecznego, usmażonego i podanego z cynamonem.

I coś na później…

10 najlepszych hiszpańskich potraw

Jeśli chcesz przygotować najlepszą hiszpańską kolację to zabawa nie musi zaczynać i kończyć się na jedzeniu. Jest o wiele więcej rzeczy, których możesz spróbować, aby zabawa trwała całą noc.

Jeśli chodzi o wino i deski z serami to pierwsze skojarzenie wskazuje na kuchnię francuską. Jednak w całej Hiszpanii można znaleźć duży wybór win i serów. Od bardziej wyszukanych serów, takich jak manchego, po wykwintne wina z La Rioja – każdy znajdzie coś dla siebie.

Niewiele jest hiszpańskich napojów tak popularnych na całym świecie jak sangria i łatwo zrozumieć, dlaczego. Ten pyszny poncz na bazie wina jest świetny na przyjęciach i jest bardzo prosty w wykonaniu. W sklepach spożywczych i supermarketach znajdziesz mnóstwo gotowych sangrii, ale najlepiej smakuje w domu. Po prostu wymieszaj posiekane świeże owoce z czerwonym winem i dodaj trochę brandy, aby trochę wzmocnić jej smak.

10 najlepszych hiszpańskich potraw

Jakie jest Twoje ulubione danie? Podziel się z nami w komentarzu tutaj, na Facebooku lub na Instagramie.

Miłego dnia i Hasta luego!

A na zakończenie…

❤️️ Mam nadzieję, że powyższe materiały są dla Ciebie przydatne. Jeśli tak to pomyśl nad donacją na potrzeby dalszego rozwoju tej strony poprzez: https://ko-fi.com/polacos

Odwiedź nas na:

🗺 Poznaj nasze przewodniki po miastach w Hiszpanii: https://bit.ly/polacos-atrakcje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *