10 najpopularniejszych hiszpańskich potraw z przepisami

10 znanych potraw hiszpańskich, które musisz spróbować

Nie sposób wymienić wszystkich smacznych potraw z bogatej hiszpańskiej książki kulinarnej, ale chciałbym pokazać 10 (moim zdaniem) najlepszych hiszpańskich potraw, które musisz spróbować. Poznaj 10 znanych potraw hiszpańskich właśnie teraz.

Hiszpańskie jedzenie jest często uznawane za jedną z najlepszych kuchni na świecie, a niektóre tradycyjne hiszpańskie dania i przepisy kulinarne datuje się na setki lat. Jedzenie stało się integralną częścią Hiszpanii, tak jak jej bogata i burzliwa historia. Są to smaki każdego regionu Hiszpanii – niegdyś licznych, odrębnych królestw – szczycących się własnymi niepowtarzalnymi kuchniami i smakami.

Każda regionalna specjalność w Hiszpanii jest warta spróbowania, a wiele najlepszych hiszpańskich restauracji jest znanych z różnych regionów, z których pochodzą. W głównych hiszpańskich miastach można znaleźć restauracje baskijskie, galicyjskie, asturyjskie i walenckie (paella).

W barach znajdziesz typowe hiszpańskie tapas znane w całym kraju, na przykład oliwki, ser Manchego, tostadas con tomate (tarty lub posmarowany pomidor na hiszpańskim chlebie), pinxtos (baskijskie mini kanapki) lub talerz Hiszpańskich bravas (smażone ziemniaki z mało-pikantnym [zauważyłem że ketchup dla typowego hiszpana jest ostry, a papryczki chili są nie zjadliwe] sosem pomidorowym). Oto niektóre z najlepszych hiszpańskich potraw, które musisz spróbować.

10 znanych potraw hiszpańskich
Pintxos

1. Croquetas (krokiety)

Hiszpański talerz croquetas można znaleźć w prawie każdej restauracji lub barze, każdy z nich jest przyrządzany według własnego – czasem tajnego – przepisu, łączą składniki takie jak: jamon (szynka peklowana) lub bacalao (dorsz atlantycki) z sosem beszamelowym, które następnie są panierowane i smażone. Krokiety w kremowym serze (queso) mają gładki smak. Spróbuj także krokietów lokalnej słodko-przyprawionej czarnej kiełbasy (morcilla) lub hiszpańskiego sera pleśniowego (queso de Cabrales) w celu poznania unikalnych hiszpańskich smaków.

Dzięki temu można porównać jakość jedzenia w restauracji czy barze: jakość można ocenić na podstawie umiejętności radzenia sobie z hiszpańskimi tapasami z krokietami czy bravas (hiszpańskie chipsy ziemniaczane). Tradycyjne, delikatne serwowane w najlepszych barach.

Croquetas
Croquetas

2. Tortilla Espanola (Hiszpański omlet)

Hiszpański omlet to kolejne ulubione hiszpańskie jedzenie – i każdy ma swoją opinię, jak go ugotować. To świetny starter (lub posiłek) na śniadanie, lunch lub kolację, i bez wątpienia natkniesz się na wiele hiszpańskich omletów ziemniaczanych podczas swojego pobytu w Hiszpanii. Podobnie jak croquetas, można je znaleźć w prawie każdym barze i o różnym stopniu jakości i smaku. Najlepsze pochodzą z wolno gotowanej, usmażonej cebuli i ziemniaków w oliwie z oliwek, która później uzyskuje miękki słodki środek po dodaniu jajka. Smakowita hiszpańska przekąska, którą naprawdę warto spróbować.

10 znanych potraw hiszpańskich - Tortilla Espanola
Tortilla Espanola

3. Gazpacho lub salmorejo

Ta ostra, schłodzona zupa pomidorowa zdobyła serca i zagrzała miejsce w menu na całym świecie. Odświeżające hiszpańskie gazpacho ze smakowymi hiszpańskimi pomidorami. Zwykle jedzona jako przekąska – a czasem pijana prosto z miski lub kieliszka – ta gęsta zupa składa się z mieszanki świeżych pomidorów, zielonej papryki, ogórków, czosnku, cebuli, octu i ziół. To idealne hiszpańskie jedzenie na lato, a także zdrowe i niskokaloryczne danie. Salmorejo to podobna wersja prosto z Andaluzji, łączy puree z chleba, pomidorów, czosnku i octu – również podawana na zimno – a czasem urozmaicona z odrobiną szynki lub plastrami jajka na wierzchu.

salmorejo
salmorejo

4. Pisto – hiszpański ratatouille

To najlepsze hiszpańskie danie wegetariańskie dla wszystkich grup wiekowych, popularne w Hiszpanii jako tapas – przystawka do mięs, a nawet jako posiłek z jajkiem sadzonym na wierzchu lub chorizo. To hiszpański ratatouille z pomidorów, papryki, cukinii, cebuli, czosnku i oczywiście oliwy z oliwek. Smakowita rywalizacja intensywnych palonych smaków sprawia, że jest to smaczna recepta, którą można przygotować w domu. Znajdziesz ją w wielu restauracjach w całej Hiszpanii, a zwłaszcza w miastach na równinach La Mancha, na południe od Madrytu.

Pisto
Pisto

5. Wędliny – jamon, chorizo, salchichón

Jamon jest wszechobecny w Hiszpanii, pokrojony niesamowicie cienko z utwardzonych nóg wieprzowych, które można zobaczyć w większości barów i restauracji. Jamon to tradycja i sztuka w Hiszpanii, z wieloma czynnikami mającymi na celu określenie jakości: czym świnie są karmione, typ świni i proces peklowania. Jamón ibérico de bellota to najwyższa kategoria, w której hiszpańskie świnie (Ibérico) są karmione żołędziami (bellota) i biegają na wolności; inne rodzaje świń karmione są kukurydzą. Inny typ to Jamon Serrano, ale te są zazwyczaj tańsze.

Kolejnym hiszpańskim faworytem jest chorizo, peklowana kiełbasa o słodkich i pikantnych smakach, rozpoznawalna przez czerwoną papryczkę wędzoną. Spotkasz również salchichón o łagodniejszym smaku, podawany na mieszanych talerzach wędliniarskich.

Jamón ibérico de bellota
Jamón ibérico de bellota

6. Pulpo a la gallega

To gotowane ośmiorniczki posiadają swoje unikalne smaki dzięki maceracji trzech prostych składników: papryce (pimenton), chrupiącej soli kamiennej i skropieniu oliwą z oliwek. Jest to charakterystyczne galicyjskie danie, które znajdziesz w menu wielu galicyjskich restauracji w całej Hiszpanii, a zwłaszcza w wielu polbeiras (restauracjach z ośmiornicami) rozsianych po galicyjskim regionie. To jedno z najlepszych hiszpańskich dań jest zwykle podawan na drewnianym talerzu e z ziemniakiem lub dwoma.

Tradycyjnie przygotowywano go w miedzianych kotłach, które rzekomo dawały ośmiornicy wyjątkowy smak, którego nie można było osiągnąć przy pomocy innych sposobów gotowania. W niektórych miejscach, takich jak Lugo, gdzie danie jest świąteczną potrawą na jarmarku świętego patrona (San Froilán), wciąż można zobaczyć ten sposób gotowania.

Pulpo a la gallega
Pulpo a la gallega

7. Hiszpański gulasz z fasoli i sałatki

Hiszpania jest domem wielu unikalnych roślin strączkowych, a niektóre regiony słyną z konkretnych rodzajów i potraw, na przykład z białej fasoli z regionu Asturii (Faba Asturiana), gdzie te delikatne, kremowe ziarna są kluczowe w procesie gotowania gulaszu z tej lokalnej fasoli. Baskijskie miasto Tolosa ma w listopadzie nawet tygodniowy festiwal na cześć czarnej fasoli – alubias de Tolosa.

Rosnący popyt zagraniczny na fasolę hiszpańską sprawił, że stały się one dostępne w Internecie oraz w dużych supermarketach na całym świecie. Hiszpania ma podobno ponad 20 odmian fasoli, a niektóre mają nawet chroniony status. Niektóre renomowane typy to judion de La Granja (w Segowii), fasola Barco de Ávila (z Ávila i Salamanki, Kastylia-León), alubias de La Bañeza-León (Kastylia-León), Lourenzá (Lugo, Galicia) i Rubia de la Amuña (jedna z najlepszych hiszpańskich soczewic, La Amuña).

W całej Hiszpanii można znaleźć wiele regionalnych gulaszy z fasoli znanych jako fabada, które gotuje się powoli z mieszanką mięs – takich jak chorizo ​​pancetta, czarna kiełbasa itd. – w zależności od regionu. Wytrawny asturyjski gulasz – Fabada Asturiana, jest jednym z najbardziej popularnych w Hiszpanii i powszechnie spożywanych w zimie.

Jednym z elementów madryckiej kuchni jest dodawanie warzyw i kapusty do smacznej mieszanki kiełbasek i groszku (garbanzos). W przypadku ciecierzycy, niektóre z najlepszych obejmują Blanco Lechoso (z Andaluzji i Estremadury), Castellano, mięsistą żółtawą ciecierzycę uprawianą w południowej Hiszpanii i na kastylijskich równinach oraz mniejszą Pedrosillano. Maślana cieniutka ciecierzyca z Fuentesaúco (Zamora, Kastylia-Leon) otrzymała chroniony status (PGI).

Hiszpańskie fasole są również częścią smakowitych sałatek z fasoli z oliwą, cytryną, octem i solą do smaku, a także z dodatkiem sera, czosnku, pomidora, cebuli, zielonej i czerwonej papryki.

Fabada Asturiana
Fabada Asturiana

8. Paella

To danie na bazie ryżu jest dobrze znane na całym świecie. Niektórzy uważają to za narodowe danie z Hiszpanii, ale wielu uważa to za danie z Walencji, skąd pochodzi i gdzie zazwyczaj można znaleźć najlepszą paellę. Najbardziej tradycyjna paella z Walencji to mieszanka kurczaka lub królika (czasami obu), białej i zielonej fasoli i innych warzyw, ale owoce morza są również powszechne. Można znaleźć szereg niespodzianek takich jak kalmary, małże , małże, krewetki lub ryby. Dla żądnych przygód, czarny ryż barwiony atramentem ośmiornicy jest koniecznością (arroz negro), a jeśli znajdziesz paellę z mniej popularnymi składnikami, takimi jak węgorz (anguila) lub kaczka (pato) – nie przegap tej rzadkiej szansy na spróbowanie. Fiduea jest smacznym zamiennikiem paelli, ponieważ zamiast ryżu używa się małego kędzierzawego makaronu.

Paella Marisco
Paella Marisco

9. Leche frita (Smażone mleko)

Możesz nie znaleźć “leche frita“. To klasyczny, wyjątkowy hiszpański deser. Chłodny mleczny pudding kontrastuje z ciepłą, chrupiącą osłoną z mąki i jajka, posypaną cukrem i cynamonem. Podobny popularny hiszpański deser to torrijas, mieszanka francuskiego tostu i puddingu chlebowego, gdzie duże kromki chleba są moczone w mleku i cukrze, a następnie lekko smażone na patelni i posypane cukrem i cynamonem lub miodem; ich puddingowa konsystencja sprawia, że ​​robią wrażenie, ale są również łatwe do zrobienia w domu. Jeśli jesteś w Katalonii, spróbuj Crema Catalana (odmiana crème brûlée), którą można spotkać w wielu hiszpańskich restauracjach podawaną ze skórką pomarańczy lub cytryny, a czasami cynamonem. W Hiszpanii bardzo popularne są churrerías, stragany lub kawiarnie serwujące gęstą hiszpańską gorącą czekoladę i churros – cienkie, długie ciasto podobne do pączków, które możesz zanurzyć w gorącym napoju; grubsza, mniej słodka wersja – porras, świetnie komponuje się z kawą. Jeśli odwiedzasz Hiszpanię w czasie świąt Bożego Narodzenia, to zdecydowanie musisz spróbować turrón – hiszpański nugat migdałowy, na którym wielu straciło zęby.

Leche frita
Leche frita

10. Gambas al ajillo (krewetki w smażonym czosnku)

Jak w wielu najlepszych hiszpańskich potrawach, prostota i naturalne smaki świeżych składników są kluczowe. Nie brakuje tego również w tym kuszącym i prostym tapas –  gambas al aljillo. Małe hiszpańskie krewetki są zwykle lekko gotowane w małym glinianym naczyniu z gorącą oliwą z oliwek, pieczonym czosnkiem i zwykle małym chili, które nadaje temu talerzowi trochę ostrości.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo

11. Chorizo a la sidra (Chorizo gotowane w cydrze)

Chorizo a la sidra to prosty przepis – weź trochę chorizo, ugotuj w cydrze, a następnie zjedz go z chlebem.

10 znanych potraw hiszpańskich - Chorizo a la sidra
Chorizo a la sidra

Nie zapomnijmy o napojach

10 znanych potraw hiszpańskich to nie tylko Comida ale i bebida. Do każdego posiłku potrzeba coś wypić, niezależnie od tego, czy chodzi o kawę i brandy spożywane rano, czy po obiedzie (carajillo), czy o piwo, wino lub cava (hiszpańskie wino musujące) podawane z poranną przekąską, lunchem lub kolacją. W Hiszpanii popularny jest też gin i tonik.

Dwoma hiszpańskimi faworytami są orzeźwiające tinto de verano (“wino letnie”) i rebujito (biała sangria). Tinto de verano to czerwone wino z sody cytrynowej, natomiast rebujito to białe wino zmieszane z lemoniadą i doprawione świeżą miętą, popularne w Sevillan Feria de Abril.

Oczywiście spotkasz czerwoną sangrię w większości restauracji i w supermarketach, ale nie jest ono tak popularne w Hiszpanii, jak sądzą turyści.

10 znanych potraw hiszpańskich - carajillo
carajillo

A którą z powyższych ty jadłeś ostatnio? Jeżeli chciałbyś ich skosztować to nie czekaj i przyjedź do słonecznej Hiszpanii.

A na zakończenie

Napisz do nas wiadomość, zostaw tutaj komentarz albo odwiedź nas na:

FORMULARZ KONTAKTOWY





[Pola wymagane]

Zajrzyj na nasz profil 🙂

Zostaw swój komentarz